Arbeidsverhoudingen gaat over alle vormen van samenwerking tot confrontatie tussen werknemers en werkgevers. De arbeidsverhoudingen in Nederland zijn momenteel sterk in beweging vanwege de economische en maatschappelijke dynamiek die aan praktisch geen enkele organisatie voorbijgaat.
Als je nieuw bent op de arbeidsmarkt is het handig te weten dat er verschillende denkwijze zijn. Waar komt die spanning nou vandaan? Wie zijn die generaties dan?
Ik leg het je uit.
De verschillende werkende generaties zijn op te delen in:
Young professional (YP) 20-35 jaar
Full professional (FP) 35 – 50 jaar
Mature professional (MP) 51 jaar tot hun pensioen.
Elke generatie heeft zijn eigen wijze lessen en denkwijze meegekregen en daar begint de wrijving.
De oudste (MP) generatie is opgegroeid met de no-nonsense mentaliteit: Niet lullen, maar poetsen! Dit gevoel komt voort uit de enorme economische crisis waarmee zij te maken hadden toen zij hun eerste baan zochten. Er heerste massale werkeloosheid en je mocht blij zijn als je een baan had. Ze maakten er het beste van. Daardoor is deze generatie heel relativerend en vinden ze dat je blij mag zijn met wat je hebt.
De tussengeneratie (FP) hadden het een stuk makkelijker. Ze groeiden op met veel welvaart: lang de tijd om te studeren. Veel keuzes en banen te over. Het ging op dat moment ook niet zo lekker met de economie. Geld voor zelfontplooiing. Alles was mogelijk. Dit gaf niet alleen vrijheid, maar ook de mogelijkheid om gewoon geen keuze te maken en het leven passief te ondergaan. Ze zijn ook de uitvinders van het jobhoppen en de eerste generatie die opgroeide met een computer.
Dan de jongst werkende generatie (YP). Ook wel Millennials genoemd. Geboren met een smartphone in hun hand, reizen de wereld rond en worden betaald om te vloggen.
Het lijkt allemaal fantastisch, maar ondertussen voelen zij de druk van de vergrijzing, effecten van de klimaatverandering en de nasleep van 9/11. De moeilijke start op de arbeidsmarkt als gevolg van de crisis was ook geen gemakkelijke tijd. Laat staan de studielening…
Deze generatie heeft meegekregen dat alles mogelijk is, is daardoor zelfverzekerd, initiatiefrijk en wil authentiek zijn.
Maar waar zit dan het spanningsveld? Na meerdere interviews met HR managers en de verschillende generaties kwam ik erachter wat er speelt.
Ik geef je een paar voorbeelden die letterlijk zijn gezegd door de geïnterviewden:
Voor beide geldt de waarheid in hun denkwijze. De MP heeft al jarenlange ervaring en vindt dat de YP eerst maar eens ervaring op moet doen en dankbaar mag zijn dat je deze mooie baan hebt. Waarop de YP met alle zelfverzekerdheid denkt dat de MP wel eens effectiever mag gaan werken. Als ze voor elkaar openstaan, kunnen ze fantastisch goed samenwerken, want een YP wil graag leren van een MP met veel kennis en ervaring.
Slaat een volledig andere weg in om te ontdekken of dit de betere keuze is.
De YP denkt: Stoer dat zou ik ook wel willen, maar ik heb een mega studieschuld. Ik ga naast mijn werk een startup beginnen met vrienden.
De MP loopt nog net niet rood aan, vindt het niet verstandig, maar ziet ook wel dat er gespaard is en er al enige ervaring op de plank ligt.
Veel organisaties zijn nog onvoldoende ingesteld op de nieuwe generatie (YP). Die niet gewend is aan hiërarchie, willen juist feedback, maar geen oeverloze controle.
Het is allemaal heel logisch waar het verschil in denkwijze vandaan komt, maar als we met elkaar blijven communiceren, kunnen we juist elkaar versterken! Kortom: leg elkaar uit waarom je zo reageert of denkt! Iedereen is bereid om te leren van elkaar.
Geschreven door:
Willemijn Buijn: Coach en trainer | helpt je bij het helder krijgen wat je echt wilt en maakt je bewust over wat er speelt in je leven. Door middel van coaching en/of training help ik jouw doel helder te maken en actie te nemen.
Meer informatie vind je op www.will2be.nl
ALE Delft is a highly innovative company that specializes in the design, development and production of lightweight structures.
Verder lezen ›