Gamen op je CV: wel of niet?

Michelle van der Meer - van Gelder Michelle van der Meer - van GelderGastschrijver

Gamen is niet zomaar een spelletje spelen. Het is met een internationaal team een strategisch plan opzetten om doelen te bereiken. Ten minste wanneer je een game speelt als World of Warcraft. Werd voorheen gamen als verslavend tijdverdrijf gezien, tegenwoordig wordt het ingezet om die ene baan te bemachtigen. Want de opgedane vaardigheden in dit soort games kunnen worden toegepast op de werkvloer.

Gamen op je CV: wel of niet?

Op nrc.nl stond een artikel over of gamen goed staat op je CV. Daarin kwam het praktijkvoorbeeld naar voren van de Amerikaanse Heather Newman, die zelfs beweerd haar huidige baan te danken aan haar ‘World of Warcraft-ervaring’.

Gamen als werkervaring

Een baan krijgen dankzij het spelen van games. Betekent dit dat de vele gamers onder ons massaal hun game-ervaringen op hun CV moeten zetten? En dan niet onder het kopje ‘Hobby’s’, maar onder werkervaring? En zitten werkgevers op deze toevoeging te wachten?

Waar voorheen gamen als een verslavend tijdverdrijf werd gezien en de gamer zelf als een niet sociale persoon, lijkt dat nu te veranderen. Naast een bestuursfunctie bij de vereniging of vrijwilligerswerk, begint gamen zijn plek te veroveren op het CV.

Maar waarom zou je gamen op je CV vermelden? Door het spelen van vooral Massively Multiplayer Online Role Playing Games als World of Warcraft en Everquest, beschikken gamers over belangrijke kwaliteiten zoals strategisch inzicht, leiderschapskwaliteiten, teamgeest en resultaatgericht.

Toepassen op de werkvloer

Ook al vindt het opdoen van bovengenoemde kwaliteiten in een virtuele wereld plaats, toch kunnen ze toegepast worden in het dagelijks werk. Tijdens zo’n game sluit je je namelijk aan bij een team van (internationale) deelnemers. Samen maak je afspraken over wanneer er bijvoorbeeld een aanval wordt opgezet of een land wordt veroverd.

Leiders van het team geven leiding aan soms wel groepen van 40 tot 80 deelnemers en sturen ze aan om zo gezamenlijk de strategische doelen te bereiken. De games motiveren de spelers om te ondernemen. Daarnaast ontvangen de spelers direct feedback op hun handelen.

Werkgevers

Maar hoe kijken werkgevers naar deze nieuwe “ervaring” op het CV? Nog lang niet alle werkgevers zien iets in de vermelding. Velen zullen nog snel geneigd zijn te denken dat de sollicitant verslaafd is aan gamen en dat het werk daaronder kan gaan lijden.

Toch heeft StudentenWerk al twee keer een project voor PostNL uitgevoerd waarbij specifiek gamers werd ingezet. Ze selecteerde daarvoor onder meer op de criteria game-ervaring. Tijdens een opdracht merkte StudentenWerk dat gamers opvallend sneller in hun werk waren en ze vaak al een stapje verder nadachten.

Wel of niet op het CV?

Wel of niet gamen op je CV zetten? Daar is nog geen eenduidig antwoord op te geven. Welke keuze je moet maken, kun je laten afhangen van de functie waarop je gaat solliciteren en in welke branche dat is. Kies je ervoor om gamen in je CV op te nemen, staaf het dan wel met voorbeelden die aansluiten op de functie.