De kracht van de eerste indruk wordt vaak onderschat. In slechts een paar seconden vormt jouw brein een oordeel over iemand anders. Als je denkt dat dit alleen bij ontmoetingen gebeurt, dan heb je het mis. Als jij solliciteert, vindt die eerste indruk al plaats voordat het gesprek überhaupt is gestart. Dan bedoelen we niet de eerste handdruk of hoe jij overkomt op de receptie. Nee, dit begint al bij je CV!
Wanneer je solliciteert naar een baan wil je natuurlijk een goede indruk achterlaten. Zeker bij gewilde functies binnen Top 500 bedrijven is de kans klein dat je opvalt tussen duizenden andere sollicitanten. Recruiters gaan bij het selecteren van een kandidaat efficiënt met hun tijd om. Zij zullen deze kostbare tijd gebruiken om je CV te ‘scannen’.
Daarbij is het handig om te weten hoe er naar je CV wordt gekeken. In dit onderzoek wordt een ‘eye-tracking’ techniek gebruikt die de oogbewegingen van verschillende recruiters volgt wanneer ze een CV te zien krijgen. De resultaten geven aan dat je CV beter wordt gelezen als deze overzichtelijk en gestructureerd is en als je opleiding en meest recente (relevante) werkervaring zijn beschreven. Belangrijk dus om deze onderdelen op je CV te benoemen!
We weten allemaal dat een eerste indruk impact heeft. We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan; je beoordeelt iemand nog voordat je diegene hebt gesproken of leert kennen. Denk eens aan die eerste ontmoeting met een nieuwe collega, iemand die je over straat ziet lopen of de eerste indruk die van een BN'er had. Neem als voorbeeld Youri van Gelder. We weten allemaal dat hij naar huis is gestuurd tijdens de Olympische Spelen in Rio wegens ‘wangedrag’. Zonder deze persoon ooit ontmoet te hebben, ligt er al een oordeel klaar.
Ook recruiters maken zich hier vaak schuldig aan. Zij zien door de jaren heen honderden CV's. Zelfs in onze huidige digitale tijdperk en ondanks het feit dat ik voor een IT-bedrijf werk, ontvangen recruiters toch nog wel eens sollicitaties via de post. Je kan je voorstellen dat dit geen goede eerste indruk achter laat.
Maar dan de hamvraag: is het oordeel terecht? Meestal wel. Dat een eerste indruk meestal klopt, wordt goed omschreven in het boek Blink van Malcolm Gladwell. Gladwell deed hier onderzoek naar en omschrijft de totstandkoming van een eerste indruk als een onbewust proces. Je intuïtie speelt hierbij een belangrijke rol. Wanneer je de eerste indruk van iemand probeert bij te stellen, vindt dit plaats op basis van het bewuste gedeelte van je brein, de ratio. Dit levert volgens hem vaak verkeerde conclusies op. Het is daarom extra belangrijk dat je CV binnen enkele seconden al een goede indruk achterlaat, voordat het te laat is.
Nu je weet hoe belangrijk het is al met je CV een verpletterende indruk achter te laten, hier 3 tips:
Als sollicitant is het goed om kritisch naar de vacature te kijken: welke harde eisen staan daarin beschreven? Pas daarom je CV altijd aan op de vacature. Bijvoorbeeld, staat er dat bepaald certificaat een must is, solliciteer dan alleen als je deze certificering ook daadwerkelijk op zak hebt. Anders stond er wel “X certificering is een pre”.
Bedenk dat je maar een aantal seconden hebt om een goede indruk achter te laten bij de recruiter. Hoe zal deze persoon dan door je CV gaan? In ieder geval niet woord-voor-woord. Door alinea’s, interpuncties, verschillende lettergroottes te gebruiken, trek je op verschillende manieren de aandacht. Zorg ervoor dat persoonsgegevens op een logische plek staan en dat ze compleet zijn. Vaak genoeg is het zo dat gegevens missen of op de verkeerde plek staan. Dit zorgt meteen voor irritaties.
Zorg ervoor dat je CV consistent is met je LinkedIn profiel. Veel recruiters maken tegenwoordig gebruik van LinkedIn en kunnen daar al veel informatie over jou vinden, mits je een profiel hebt natuurlijk. Maar ben jij een Business Analist en noem jij jezelf een Functioneel Beheerder in je CV? Dan roept dat wel vraagtekens op. Zorg dus dat je CV hetzelfde zegt als je LinkedIn profiel.
Als je nu geen verpletterende eerste indruk achterlaat, dan weten wij het ook niet meer!
Bron: Valori
Calco is een organisatie gespecialiseerd in het opleiden, detacheren en coachen van startende IT- en finance professionals.
Verder lezen ›