Lalalalalaaa...ik weet het wel! (2020-editie)

Deel deze pagina

Hierboven staan geen woorden van een songtekst of van een boektitel. Nee, dit slaat op de gedachte die we meestal hebben vlak na de jaarwisseling. Meer sporten, gezonder eten, taalcursussen volgen en andere goede voornemens. Je weet wel wat je erover zei —dondersgoed zelfs— maar het zit er niet meer in. Het liefst stop je jouw vingers in je oren, wanneer de ander het onderwerp wil aankaarten. Waar komt deze recalcitrante houding opeens vandaan? Dit is namelijk niet hoe jij je het jaar had voorgesteld. Wat dacht je ervan om de 2020-editie van goede voornemens iets anders aan te pakken?

Elk jaar blijkt weer uit onderzoeken dat de meesten onder ons zich niet houden aan eigen opgestelde goede voornemens. Als onderzoeker kijk ik rond deze tijd van het jaar uit naar de statistieken, maar ik kan je al vertellen waar het allemaal op neerkomt. Er zal weer veel sprake zijn van “over-promise and under-deliver” als het gaat om onze voornemens. Dat vind ik jammer, want we hebben eigenlijk alleen onszelf ermee.

Ik zal mezelf als voorbeeld nemen. De keren dat ik rond de jaarwisselingen om me heen vertelde dat ik bijvoorbeeld flink zou gaan sporten, maar dat ik vervolgens in dat gehele jaar bijna niets eraan deed, voelde het alsof ik geen vrouw van mijn woord ben geweest. Mijn plannen, mijn voornemens, heb ik door mijn eigen toedoen belachelijk gemaakt, terwijl ik er allemaal zo overtuigd van was. Ik had een betere aanpak nodig.

Het idee om mijn oude aanpak te verwisselen voor een nieuwe aanpak kwam toen ik dacht aan de keren dat ik mijn plannen óf helemaal voor me heb gehouden óf met weinig anderen heb gedeeld. Bijvoorbeeld: ik vertelde slechts aan enkele personen dat ik een promotieonderzoek in Engeland wilde doen en ik werkte aan mijn onderzoeksvoorstel zonder er verder ruchtbaarheid aan te geven. Pas toen ik werd aangenomen door University of London —net voor de jaarwisseling van 2015— heb ik om me heen verteld dat ik als onderzoeker aan de slag ging. Ander voorbeeld: begin dit jaar had ik me sterk voorgenomen om een boek uit te brengen en dit plan zoveel mogelijk voor me te houden totdat ik vergaande stappen hierin had gemaakt. Nu dat het boek bijna “drukklaar” is (januari 2020 wordt het gepubliceerd) ben ik er volop over aan het praten. “Under-promise and over-deliver”, dit werkt beter voor mij. Ook naar anderen toe ben ik erg enthousiast wanneer zij mij verrassen met een onverwachte prestatie. 

Nu vind ik niet dat iedereen in het geniep aan al zijn of haar plannen moet werken. Er zit ook kracht in het uitspreken van jouw wensen en anderen deelgenoot te maken van jouw ontwikkeling. Alleen denk ik dat je een betere inschatting kan maken voor jezelf en naar anderen toe over jouw plannen, als je iets eerst “onder de radar” uitprobeert. En wees dan ook niet gelijk ontmoedigd als jouw voornemen om elke week te joggen is mislukt. Om toch onderzoeksresultaten erbij te pakken: het duurt minimaal 21 dagen tot 66 dagen voordat jij je een nieuwe gewoonte hebt aangemeten (Maltz, 1960; Lally et al., 2009).

Ik wil je daarom bemoedigen om direct jouw plannen uit te werken, zodra je het idee gekregen hebt. Wacht dan ook niet meer tot 1 januari, tot na de paas- of zomervakantie of een andere mooie startdatum, maar begin gewoon gelijk. Het kan toch even duren voordat je die gewoonte echt te pakken hebt.

Maak met terugwerkende kracht bekend hoe je maandenlang aan jezelf hebt gewerkt, bijvoorbeeld door te sporten in jouw woonkamer of door thuis een onlinecursus Italiaans te volgen. Hou hierbij dan wel een inspirerende (song)tekst voor ogen. Mijn lalalalalaaa-tip: Allow Me To Re-introduce Myself van Jay-Z.

Bronnen:
Lally, P., van Jaarsveld, C. H. M., Potts, H. W. W., & Wardle, J. (2010). How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. European Journal of Social Psychology, 40(6), 998–1009.


Maltz, M. (1960). Psycho-cybernetics: A new way to get more living out of life. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.

Lexter Woodley schrijft maandelijks een column op deze plaats.
www.linkedin.com/in/lexterwoodley
www.instagram.com/lexter_woodley
www.twitter.com/lexterwoodley
www.facebook.com/lexter.woodley