Of het nu gaat om collega’s, vrienden, familie of jouw levenspartner... het is goed om te weten op welke punten jullie het met elkaar (on)eens zijn. Niet zozeer om eventueel afstand te nemen van die persoon, maar juist om effectiever aan de relatie te kunnen werken. Een manier om dit te doen is door vragen stellen aan jezelf en aan de ander. Hieronder volgt een boektip, waarin ook verwijzingen naar onderzoeksdata zijn opgenomen, voor het voeren van luchtige maar leerzame conversaties.
In deze ongekende tijden is reflectie op jezelf en op jouw omgeving wellicht van grotere waarde dan ooit. Misschien zat je wekenlang in isolatie of quarantaine met jouw partner, waardoor je nieuwe inzichten kreeg over hoe jullie persoonlijkheden zich tot elkaar verhouden. Hoewel studies laten zien dat gelijkenissen of complementariteit in persoonlijkheden van partners niet bepalend hoeven te zijn voor een succesvolle relatie (Eysenck & Wakefield, 1981; Groves, 2016; Rosowsky et al., 2012), is het fijn om persoonlijkheden in harmonie met elkaar te houden. Of misschien ben je door een veranderende werksituatie jouw collega’s in een ander daglicht gaan zien. Het is goed om in gedachten te houden dat het bewaken van de band met elkaar op het werk belangrijk is als verbondenheid met collega's een factor is voor jouw werktevredenheid.
Als headhunter/recruiter breng ik mensen bij elkaar en ben ik actief bezig met wie er bij welke groep personen past. Als promovenda in Gender Studies breng ik ideeën bij elkaar om uiteindelijk een proefschrift in te leveren aan mijn universiteit in Londen. Alleen wilde ik niet wachten totdat ik de doctorstitel heb behaald om actief inzichten te delen over de onderlinge relatie tussen personen. Dit bracht mij ertoe om stellingen over man/vrouw-kwesties - gebaseerd op onderzoeksdata - te bundelen en in boekvorm te gieten. Inderdaad, de hierboven genoemde boektip is dus een schaamteloze plug naar mijn “Talk Data to Me”-boek, maar als hiermee zelfs maar één stelling zorgt voor meer inzicht, begrip en kennis tussen jou en jouw intieme (gezien de aanwezigheid van seksuele stellingen in het boek) gesprekspartner, dan is deze plug de moeite waard.
In de geest van dit boek verzorg ik "Battle of the Sexes" quizzen voor groepen, waarbij de stellingen gebaseerd zijn op onderzoeksdata en geschikt zijn om met niet-intieme personen, zoals collega’s, te behandelen. Zo was ik laatst uitgenodigd voor een online netwerkbijeenkomst, waarbij de aanwezigen wedijverden om de meeste juiste antwoorden op mijn “ja/nee”-stellingen. De winnaars waren degenen die, ondanks de beperkingen om fysiek in dezelfde ruimte te zijn, via videoverbinding en de live chat tóch een band met elkaar wisten te maken. Als (de geest van) mijn boek voor deze niet-intieme personen een middel kon zijn om online verbondenheid te vinden, dan wens ik jou toe dat de hardcopy van het boek offline grote vonken doen overslaan tussen jou en de persoon die (mogelijk) bij jou past.
Alvast veel plezier!
Lexter Woodley
www.lexterwoodley.com/product/book-talk-data-to-me
Eysenck, H.J., & Wakefield, J.A. (1981). Psychological factors as predictors of marital satisfaction. Advanced Behavioral Research and Therapy, 3, 151-192.
Groves, K.K. (2016). The role of spirituality in happy fifty-year marriages. Texas A&M University-Commerce.
Rosowsky, E., King, K.D., Coolidge, F.L., Rhoades, C.S., & Segal, D.L. (2012). Marital satisfaction and personality traits in long-term marriage: An exploratory study. Clinical Gerontologist, 35, 77-87.
ING’s purpose is: empowering people to stay a step ahead in life and in business. Wat betekent dit voor jou?
Verder lezen ›