“Marketing is alsof je iemand mee uitvraagt voor een date. Branding is de reden waarom die persoon JA zegt.”
Nu, te midden van de coronacrisis, zijn dates met een niet-huisgenoot wellicht onverstandig om te hebben. Het kan ook zijn dat potentiële liefdeskandidaten voor jou niet van toepassing zijn, omdat je van de relatiemarkt af bent. Toch kan de bovenstaande vergelijking voor jou gelden, juist in deze crisistijd.
Inmiddels zijn er talloze bedrijven, ondernemers en zzp’ers die de gevolgen van de maatregelen ondervinden rondom het coronavirus. Misschien ben jij of ken jij iemand die noodgedwongen de deuren moest sluiten met de nodige onzekerheden, problemen en zelfs bedreiging voor het voortbestaan van toekomstig werk. Ik ben zelf een fulltime zzp’er die door de crisis veel opdrachten als sneeuw voor de zon zag verdwijnen, maar op een gegeven moment een andere kant van de medaille zag: de kansen.
Ik werd eraan herinnerd dat het Chinees woord voor “crisis” uit twee karakters bestaat die “gevaar” en “kans” betekenen. Het gevaar voor het voortbestaan van mijn werk tijdens deze crisis kan ik dus ook zien als kansen voor nieuw werk. Zo had ik een reeks opdrachten staan als spreker en dagvoorzitter die nu zijn geannuleerd of tot nader order zijn uitgesteld, maar inmiddels zijn er gesprekken om mijn diensten online aan te bieden. Voor mij is dit een nieuwe ervaring, omdat ik mij voorheen alleen richtte op opdrachten waarbij ik met anderen in dezelfde ruimte zit. Ik zie nu dat op dat gebied er online enorm veel kansen zijn, maar ook voor anderen zie ik genoeg online mogelijkheden, vooral in deze moeilijke tijd. Een tijd waarin eventuele weerstand tegen verandering plaatsmaakt voor verandering uit noodzaak. Wat als we deze noodzaak ten volste aanwenden om onszelf bewust of bewuster als merk neer te zetten, ten goede van deze veranderde maatschappij?
Een merk (in het Engels: een brand) is een belofte aan de wereld en gedurende deze crisis kan je ervoor kiezen om jezelf met een tijdelijke “rebranding” te profileren, zoals de populaire evenementenkalender “Time Out” die nu “Time In” heet om sociale afstand te promoten en online events in kaart brengt. Hiermee doen ze drie dingen: ze stellen zich adaptief op, ze voegen waarde toe aan de levens van anderen en ze werken aan hun zichtbaarheid. We kunnen er op dit moment niet om heen dat het laatste punt, zichtbaarheid, online moet gebeuren. Ook als je zeer kleinschalig werkt, dan is online zichtbaarheid nodig om jezelf goed in de markt te houden. Vanuit die zichtbaarheid kan je jouw marketing richten op de behoeften en de zorgen van jouw potentiële klanten, maar pak ook de kans aan om jouw merk aan te passen op wat klanten nodig hebben. Denk aan de restaurants die in deze crisis tijdelijk een bezorg- en/of afhaalrestaurant zijn geworden (een Amerikaans lokaal restaurant heet om deze reden “The Temporary”) maar bekijk ook waar je op langere termijn om bekend wil staan. Vooral kleinere ondernemingen en zzp’ers hebben vaak wat meer flexibiliteit om binnen enkele maanden een andere koers te varen. Nu is dé kans om flink bij te sturen naar een sterkere persoonlijke branding.
Mocht je online nog niet zichtbaar zijn, dan raad ik aan om je te laten inspireren door de sociale media en vooral Instagram vanwege de visuele kracht van dit platform. Een boek dat ik aanbeveel, dat weliswaar ietwat verouderd is maar nog veel relevante basisprincipes voorschotelt en meer dan 14.000 verkocht is, is Instaproof van Joyce Nafzger en Kirsten Jassies.
In de komende columns wil ik je meenemen in welke elementen van persoonlijke (re)branding je onder de loep kan nemen, in en na de crisistijd. Laten we hier sterker uitkomen, op een manier dat onze klanten volmondig JA (blijven) zeggen op ons. Tot mijn volgende schrijven... blijf veilig en blijf creatief.
Lexter Woodley schrijft maandelijks een column op deze plaats.
www.linkedin.com/in/lexterwoodley
www.instagram.com/lexter_woodley
www.twitter.com/lexterwoodley
www.facebook.com/lexter.woodley
NCIM-Groep is gespecialiseerd in het detacheren van goed opgeleide professionals voor met name software ontwikkeling in technische omgevingen.
Verder lezen ›